19 Haziran 2006

belly dance punk - 2/5 BZ (Serhat Köksal)


2/5 BZ (bazen 2/B 5Z şeklinde de karşınıza çıkabilir), elektronik müziği arabesk ve oryantal öğelerle karıştırıp, üzerine eski türk filmlerinden replikler, sloganlar veya siyasilerin konuşmalarından bölümler serpiştirerek bence tam bir İstanbul müziği yapıyor. Serhat Köksal ve 2/5 BZ projesi, 90'ların başında elden ele dolaşan, artık kült olmuş ev yapımı kasetlerle tanınmaya başlamış. 94'te BBC'deki Peel Sessions'a konuk olmuş. Avrupa'da birçok şehirde konser vermişliği, birçok festivale katılmışlığı var. İşlerini ara sıra Zihni Müzik ve Kod Müzik'te bulmak mümkün. Son zamanlarda Peyote'de birkaç konser verdi. Son 2/5 BZ albümü "No Turistik, No Egzotik" plak formatında bulunabilir. Bunun dışında zamanında "Güzel Mecmuası" adında bir fanzin de çıkarmıştır Serhat Köksal. "Gözel" isimli bir plak şirketi vardır. Ayrıca müziğinde kullandığı kolaj tekniğiyle gerçekleştirdiği video çalışmaları da bulunur. Türkiye dışında orada burada bir çok ödül almış, ismini duyurmuştur. Web sitesinden koparttığım bilgileri de sunuyorum:
1986'da Serhat Köksal tarafından İstanbul'da kuruldu. 80'lerin başına kadar uzanan, müzik dışı faaliyetleri oldu. Bunların ilki olarak 1982'de "Ping-Pong Oynayan Adamlar Ve Süper Çöpman Ajda Pekkan'da" adlı defter çizgi film gösterilebilir. 90'ların başlarında dönemin müziklerinden farklı olarak, gerek teyp ve elektronik örnekleme, gerek "orkestralı atma" şeklinde icra ettikleri, Türkiye'deki Doğu'daki, evdeki, karayelcek... sevdikleri sesleri ve cereyanları hoşlandıkları şekilde birleştirmeyi deneyen çalışmaları ile tanındı. Eski Türk filmlerinden alınan ses ve müzikler ise teyp-sampling olarak ilk kez 2/5 BZ'nin çalışmalarında kullanılmıştır. Batı müzik sahnesinin önemli müzisyenlerinden Tim Hodgkinson'la birlikte İstanbul'da denemesiz konserler gerçekleştirdi. El yapımı paketlemeyle hazırladıkları albümler; "Yaşasın Artık 2/5 BZ Var" (1992), "Sizden Hesap Soracağız" (1994), "Opua Dişın-Düzenin Yedi Ceddine" (1994), "N" (1995), "Heeeeeyt" (1997). Yer aldıkları toplama albümler; "Telaşa Mahal Yok" (1995), "Tribute To Disco" (1997-Fransa'da yayınlandı), "Sound Of The World: Turkey" (1997-Fransa'da yayınlandı). Ayrıca Serhat'ın 2/B 5Z ile birlikte çalışmalarını yürüttüğü gruplardan Nenni ise 1996'da kurulmuştur. Topluluğun, yamalı video filmleri ve fotokopi mecmuaları bulunmaktadır.
2/5 BZ ve Serhat Köksal'la ilgili bilgilere şuradan ulaşabilirsiniz:
http://www.2-5bz.com/
http://gozel.2-5bz.com/
Grupların ve şarkıların giderek birbirine benzemeye başladığı bu dönemde, kanımca kulaklara ilaç gibi gelecektir. İlk kasetlerini de arayıp bulmanızı tavsiye ederim.

"Şimdi, hayatı bize yazık edenlerden hesap soracağız."

0 yorum: